miercuri, 23 martie 2011

Schimbarea unei sigurante

 Sa ne imaginam ca tocmai ai pus ceva in cuptorul cu microunde.Prin casa sunt aprinse cateva becuri, calculatorul e pornit.Vrei sa folosesti aspiratorul (ne imaginam ca suntem harnici) si tocmai cand apesi butonul de pornire..... ramai in bezna.E o situatie comuna.Nu e nevoie sa chemati un electrician, situatia se poate rezolva foarte usor.

Ca sa fiu meticulos,va voi arata cum inlocuiti siguranta pe un panou de tip nou si pe unul de tip vechi.
ATENTIE!!! Desi schimbarea unei sigurante nu este deloc periculos in sine,accidente se pot intampla oricand.Asa ca:
-In nici un caz nu va apropiati de panou daca aveti mainile ude.
-Daca trebuie sa folositi un scaun pentru a ajunge la panou,asigurati-va ca acesta este rezistent si stabil
-Nu lucrati cu inele,bratari sau alte zorzoane metalice pe mana.

Panoul de sigurante il gasiti aproape mereu deasupra usii de la intrare.El arata asa:
 (Tip nou)
 (Tip vechi)

La panourile de tip nou,remedierea este foarte simpla si se rezolva in 2 pasi:
Pasul 1: Deschideti capacul de plastic si gasiti siguranta cazuta.

Pasul 2: Ridicati manerul de plastic pana ajunge la nivel cu celelalte si auziti sau simtiti un "click".

Pentru panourile de tip vechi, operatiunea este un pic mai complicata.Dupa ce v-ati luat precautiile antementionate,urmati pasul 1: Opriti orice aparate electrice de putere mare sau electronice sensibile (adica cuptor cu microunde,uscator de par,sandwich maker,calculator, laptop alimentat la priza,televizor,etc)
Pasul 2: Desurubati prima siguranta, rasucind spre stanga (adica contrar sensului acelor de ceasornic). Nu va speriati,nu se va intampla nimic,atata timp cat atingeti doar partea ceramica a sigurantei.

Pasul 3: Scoateti siguranta din soclu si inspectati-o.Veti vedea un corp de ceramica,cu 2 capace de metal.Trageti de capacul mic din varf.Puteti folosi un patent,daca nu reusiti sa il scoateti cu mana ,dar atentie sa nu crapati ceramica.Sub capacul de metal,ar trebui sa gasiti un varf de sarma.Trageti USOR de el.Daca sarma nu iese din corpul ceramic,inseamna ca siguranta este buna si nu trebuie schimbata.Daca ramaneti cu bucata de sarma in mana,felicitari.Tocmai ati gasit siguranta arsa.
Pe corpul acesteia sau pe partea de metal de jos,ar trebui sa fie imprimat un numar, urmat de litera A,care indica amperajul sigurantei (10A,15A sau 20A).Fugiti pana la magazin/piata si cumparati o siguranta noua de acelasi tip.Costa aproximativ 2 lei bucata.
Pasul 4: Puneti siguranta noua in soclu si insurubati-l la loc in panou.Iarasi, nu atingeti partile metalice.Nu va speriati daca auziti un sunet ciudat la inceputul insurubarii,este contactul electric care tocmai s-a inchis.

Atata tot.

Ca nota de subsol, vreau sa va vorbesc despre obiceiul romanesc de a economisi bani prin improvizatii electrice.Multe persoane inlocuiesc ei insisi bucata de sarma din interiorul sigurantei,ca sa nu mai fie nevoiti sa cumpere una noua.Eu nu recomand sa faceti asta dintr-un simplu motiv: O siguranta e mai ieftina decat un laptop sau un televizor,Rezistenta unei sigurante este data de grosimea filamentului din interior.Oricat de bine aveti ochiul format, nu puteti estima la cati amperi rezista o sarma pusa de voi.Facand asta, la prima fluctuatie de curent (care se intampla mai des decat ati crede)riscati sa ardeti sursa calculatorului,televizorul sau alte electronice care costa mult mai mult decat acei 2 lei pe care i-ati cheltui in mod normal pe o siguranta noua.Deci nu va zgarciti unde nu este cazul.

31 de comentarii:

  1. da dar ce te faci cand si siguranta din tabloul nou... care apropo este prea mare...nu vrea sa stea ridicata...!?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. este un scurt undeva sau e stricata siguranta
      de preferabil sa chemi un electrician sau scoate toate din priza si scoate toate becurile din dulie de pe circuitul respectiv , ridici siguranta apoi introduci becurile si aparatele inapoi pe rand si vei vedea care aparat e stricat cand cade siguranta

      Ștergere
    2. este un scurt undeva sau e stricata siguranta
      de preferabil sa chemi un electrician sau scoate toate din priza si scoate toate becurile din dulie de pe circuitul respectiv , ridici siguranta apoi introduci becurile si aparatele inapoi pe rand si vei vedea care aparat e stricat cand cade siguranta

      Ștergere
  2. Daca ai ridicat siguranta respectiva si sare la loc, inseamna ca este un scurtcircuit undeva.

    Scoate TOT (inclusiv prelungitoare) din prize, inchide luminile din casa si incearca sa ridici siguranta. Daca ai noroc, e vorba de un consumator (uscator de par/microunde/toaster/etc.) defect. Siguranta va sta cuplata pana bagi in priza aparatul vinovat.

    Daca siguranta nu sta ridicata nici cu toti consumatorii scosi din priza, e mai nasol. Inseamna ori ca de vina este ori o priza din perete, ori instalatia in sine. S-a lucrat ceva la panoul de sigurante recent?

    Incearca intai varianta de mai sus si spune-mi daca identifici problema.
    Succes! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca ridic siguranta si sta sus dar tot nu am curent in casa. Ce fac?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Verifica daca siguranta principala e sus (ca poate ai sigurantele de la casa si un rand separat de sigurante principale) sau cheama un instalator priveput

      Ștergere
    2. Verifica daca siguranta principala e sus (ca poate ai sigurantele de la casa si un rand separat de sigurante principale) sau cheama un instalator priveput

      Ștergere
  4. Iti multumesc pentru ajutor, este prima data in viata mea cand am de lucru cu un contor vechi. Mi-ai salvat alimentele din figider! Noroc!

    RăspundețiȘtergere
  5. Salut!
    Daca al schimbat siguranța si se aude un zgomot ciudat din cand in cand, fluctuează si lumina in casa, ce este de facut? Eu nu am vazut dar mii sa spus ca scoate si o Flacăra de curent pe margini cand se aude asa..
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  6. Salut. Am si eu o problema. Stau la apartament cu 3 camere...in sufragerie si bucatarie ,prizele si becurile merg. In dormitorul mare,mic si hol becurile functioneaza dar prizele nu. Siguramta in tablou este ridicata...ma ppate ajuta cineva?

    RăspundețiȘtergere
  7. unde se gasesc de cumparat sigurante vechi in bucuresti?

    RăspundețiȘtergere
  8. Salut am schimbat sigurantele, contorul jos e aprins dar tot nu am curent in casa nici becuri nici prize, cand a cazut curentul nu a cazut nici siguranta din appartament nici aia de jos, ce poate fi ? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  9. Daca am tablou electric cu 4 sigurante fuzibile = 4 prize (duble in cazul meu in ap cu 1 camera), daca sigurantele sunt de 16A atunci fiecare priza suporta ~3.500-3.600W ??? Whirpool AC cere 3.400W la racire si 4.000W la incalzire, trebuie si 1 siguranta de 20A++prelungitor 4.000W (care nu stiu daca gasesc) sau ii mai rentabil sa faca un electrician autorizat un circuit la AC (2,5-3m de la doza din cemera++vreo 1m inaltime) care ar costa aproximativ cat ?!??!?

    RăspundețiȘtergere
  10. Am o problema, de curând am făcut rebransarea dar acum nu funcționează prizele, becurile funcționează se aprind, dar prizele nu! Cei de la electrica au scos panoul de siguranță, l-au verificat și l-au pus la loc înainte de a pune contuarul ! E posibil sa nu fi legat vreun fir ceva?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca prizele nu functioneaza deloc, cel mai probail au uitat de un fir. Incearca prizele cu o veioza, un aspirator, un uscator de par, etc. Daca nici unul din consumatori nu functioneaza la nici o priza... suna la deranjamente electrica.

      Ștergere
  11. Salut am si eu o problema , becurile imi merg dar prizele nu si nici nu imi sare vreo siguranta , Pana acum au functionat toate

    RăspundețiȘtergere
  12. Salut.de cand a vn caldura cal tot saresigufanta principala de la stalp .toata iarna nu am avut nimic stie cineva ceva ?

    RăspundețiȘtergere
  13. Azi a sarit si mai mult de 5min numi statea putin ajutor ..stie cineva ce poate fi?bransamentul e facut de un an ..iar casa e de 5 ani .(5ani am avut curent de la un cumnat cu prelungitor de 50 de metri ,dar nu mi sa intamplat niciodata in 5ani sa sa ra fara curent

    RăspundețiȘtergere
  14. Este normal sa am curent in casa doar cu o singura siguranta in loc de 2 cum am eu la tabloul electric....este de acel mai vechi

    RăspundețiȘtergere
  15. Bună am cumpărat o banda de alergat și când ii dai drumul îmi sare siguranță principala, dacă asa ii zice. Ce sa aibe, ca de ars nu sa ars banda?!!???

    RăspundețiȘtergere
  16. Buna seara!
    Am un panou tip nou, siguranta din partea stanga, prima, nu-mi mai sta ridicata, este moale, merg becurile, prizele din.bucatarie, dar restu prizelor mu merg si siguranta este lasata in jos. Am scos tot din prize, tot nu vrea sa se ridice. Este posibil sa se fi stricat?

    RăspundețiȘtergere
  17. E foarte bine ce spuneti , dar la sigurantele de tip vechi merge si improvizatia cu lita. Un singur fir de lita duce pana la 5 amperi ,, si daca o siguranta este, de si 63 de amperi se imparte 63 cu 5 si iti da numarul de lite.

    RăspundețiȘtergere
  18. Raspunde ba, in mortii tai la comentarii

    RăspundețiȘtergere
  19. Raspunde ba, in mortii tai la comentarii

    RăspundețiȘtergere
  20. Raspunde ba, in mortii tai la comentarii

    RăspundețiȘtergere
  21. Buna seara. Am o întrebare care poate nu are prea mare legătură cu subiectul. Ce se întâmplă dacă la un tablou electric de tip vechi înșurubez un bec incandescent (100W) în loc de siguranță?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deoarece siuranta este mai lunga decat surubul becului, acesta nu va face contact, daca cumva acesta va reusi sa faca contact atunci se pot intampla 2 lucruri:
      1. Daca consumul de curent din casa este mic, becul nu va arde tare sau nu va arde deloc.(practic veti lega becul in serie cu toate aparatele din priza si becuri din casa. ATENTIE! Aparatele care sunt sensibile la voltaj au o sansa mica dar posibila de a se strica din cauza subvoltajului!!!)
      2.Becul va arde normal (daca va arde normal inseamna ca consumul din casa este mai mare sau egal cu puterea becului,de exemplu 100w. Becul va limita consumul si voltajul la maximumul acestuia.)

      Ștergere
  22. Îi sunt foarte recunoscător Dr Dawn Acuna, pentru că mi-a adus înapoi soțul care m-a părăsit pentru o altă femeie, în acel moment soțul meu M-a părăsit am crezut că am pierdut totul până când o prietenă de-a mea mi-a dat-o pe Dr Dawn Acuna, contact WhatsApp, i-am trimis un mesaj și i-a spus durerea prin care trec, așa că ea mi-a spus că totul va fi bine, dacă am încredere și cred în ea, vraja va funcționa cu siguranță pentru mine și soțul meu sigur se va întoarce acasă și mi-a spus ce de făcut, așa că acele lucruri au fost făcute și 48 de ore mai târziu, soțul meu s-a întors acasă cerșindu-mi iertare, sunt atât de fericit și recunoscător Dr Dawn Acuna, dacă aveți nevoie de ajutorul ei, contactați-o, este precisă și sinceră,
    * Dacă vrei să vrăji pentru a concepe.
    *Daca vrei sa ramai insarcinata.
    * Dacă vrei să-ți întorci iubitul
    *Dacă vrei să vindeci orice fel de boală
    * Dacă aveți nevoie de vrajă pentru a obține un loc de muncă bun. *Dacă doriți să nu mai aveți avort spontan. Si etc. scrie-i pe e-mail { dawnacuna314@gmail.com }
    WhatsApp: +2348032246310

    RăspundețiȘtergere
  23. De ce mi se aude un bârâit ciudat în boxele in toate prizele?

    RăspundețiȘtergere
  24. Buna ziua..poate cineva sa-mi spuna cum indepartez un capac ceramic care pare sa aiba un fel de protectie pe el...o gaurica mica me margine

    RăspundețiȘtergere